Toekomst van werk

Naast de klimaatchaos die ons te wachten staat, is de inrichting van de arbeidsmarkt één van de volgende grote vraagstukken van deze eeuw.

We zitten vast

Vast in een paradigma van schaarste en gedwongen continue aanpassing door exponentiële innovatie, zijn we er nog niet helemaal uit waar we heen gaan. Wie heeft er nog een baan in wereld van AI en zelfrijdende alles 😉

De structuur van werkgever-werknemer waar onze sociale zekerheden nu op zijn gebouwd, kraakt. Onze pensioenen zijn niet zeker en de overheid flirt al 10 jaar met een dure verplichte verzekering omdat ze geen raad weet met al die zelfstandigen. Te onzeker allemaal.

Wat doen die miljoen ondernemers eigenlijk? Het is verwonderlijk wat je allemaal tegenkomt in deze biotoop. 

Banen verdwijnen, de economie organiseert zich meer rond taken. En netwerken, platformen of modellen die het beste talent naar die taken kunnen brengen, hebben de toekomst. 

En iedereen die geen taak kan vinden, krijgt een basis inkomen? Dat zou mooi zijn. Zelf geloof ik niet zo in het basisinkomen. Wel in de baten, maar niet in de organisatievorm zoals die van een overheid.

Waarom? Als partijen die het meeste profiteren van onze maatschappij structureel het minste bijdragen aan belastingen, waarom zou dat in de toekomst anders gaan? Dat zijn de belastingen die je nodig hebt om de cirkel rond te maken. Zonder dat, geen eerlijk basisinkomen.

Negatief, nee. Maar er is een alternatief.

Het netwerk als alternatief

Ik droom zelf van een netwerk van netwerken die zelf een infrastructuur in stand houden. Een infrastructuur die het beste haalt uit de mensen van dichtbij en uit de beste ideeën. Hoe ver weg die ook te vinden zijn op onze kleine aardbol. Met als doel een infrastructuur overeind te houden die ons voorziet in onze basics. Alle zaken die je nodig hebt voor een goed leven. Denk aan een woning, energie en iets van vangnet als je zorg nodig hebt. Al het andere is bonus die je zelf beter kan regelen.

In dat scenario zijn er geen banen meer, maar iedereen heeft wel een verantwoordelijkheid om het geheel overeind te houden. De een doet wat meer dan de ander, maar als je werk volledig zin heeft, is dat ook totaal geen probleem.

In mijn droom lijkt dat niet op een bedrijf, overheid of iets als Facebook, maar meer op waar we als mensen het beste in zijn. Opgaan in de flow van het samen zijn als community. Zoals elk levend organisme een structuur heeft, een roedel, een zwerm of een school. Onze natuurlijke eenheid als de mens; een tribe, een gezellig dorp of een community. Je zou bijna zeggen dat het werkt als een geoliede machine, maar het is gewoon voor iedereen CommonSense.

Wat daarvoor nodig is? Drie dingen:
Een open platform, spelregels en mensen die elkaar vertrouwen. Een ondernemer in de kantoorgang grapte altijd tegen mij; “Gemeenschappelijk makkelijk”. En zo is het!

De realiteit

We betalen ons massaal blauw aan:

Hypotheken en huur. Verzekeringen en pensioenen. Belastingen en zorg.

Wat je van jouw inkomen overhoudt mag je vrij besteden. Als je de details hiervan wilt weten, google dan eens op belastingmix. En zoom dan in op het percentage inkomstenbelasting en premies sociale zekerheden.

Begrijp me niet verkeerd, we krijgen er een hoop mooie dingen voor terug. Dat is zeker, maar betalen er een enorme prijs voor. En het probleem daarvan is dat we dat eerst wel moeten kunnen verdienen. Met een baan die alles behalve zeker is. 

Wat als we dat nu veel efficiënter gaan doen met elkaar? Het normaal disrupten.

Het organiseren van al die mooie dingen die we nodig hebben in een community kan de kosten ervan radicaal verlagen. We kunnen het meeste van wat er nog aan werk blijft liggen, automatiseren met de juiste tools. Dat kunnen we open organiseren als taakjes die gedaan moeten worden. Wie kan dat het beste? Daarvoor heb je een netwerk nodig van unieke en talentvolle koppen die er graag op puzzelen. 

Mega efficiënt. 

Leuke ideeën van een gekkie hippie zou je kunnen zeggen. Maar ik zie helaas in de politiek van vandaag niet een richting waar ik dat yes gevoel van krijg.

Kijk verder

Bij CommonEasy lossen we samen problemen van mede-ondernemers op waar je zelf nooit in terecht hoopt te komen. En dat kan enorm efficiënt, met minder kosten.

En menselijker! Met lieve reacties van onze leden, ondersteunende tips en adviezen die net dat verschil kunnen maken als je diep in de puree zit. We zien dat mensen echt dankbaar zijn voor de support die ze hebben gekregen. En zelfs extra dankbaar, omdat ze voelen dat het hun echt gegund wordt. 

Een paar jaar geleden begon ik met een experiment:

Kan ik met mijn vrienden mijn eigen vangnet organiseren?

Voor mijn eerste smartphone, omdat ik geen 10 euro voor telefoonverzekering wilde betalen. Lol. Met een excel sheet, een Facebookgroep en een spaarrekening had ik het eerste model werkend. Ik geef toe, het was nog een beetje gammel.

De komende maanden gaat onze community meer dan een miljoen bij elkaar sparen. Een giga mijlpaal die we samen als community bij elkaar hebben gebokst. 

Ik zou jullie graag willen uitdagen om met mij samen verder te kijken en bedenken hoe we meer uit onze community kunnen halen.

Ik heb er zin in!

Liefs,

Jip

Jip de Ridder

22 maart 2021

Reacties