Gastblog arbeidsongeschiktheid backup CommonEasy

“Met CommonEasy aan je zijde kun je je hart volgen én vallen & opstaan”

Ben jij zo iemand die op Woningnet, Coolblue of CommonEasy wel een account aanmaakt, maar bij het betalen denkt ‘ach, dat komt later wel’? En dat daardoor óf een bemint plekje op de wachtlijst voor jouw sociale huurwoning wegvalt óf het product uitverkocht is óf jij dekking voor je arbeidsongeschiktheid misloopt. Ben je zo iemand? Misschien wil je dan dit korte verhaal lezen. Een account aanmaken bij CommonEasy is namelijk niet hetzelfde als al verzekert zijn. Voor die backup moet je toch echt alle stappen doorlopen. Anders heb je geen backup bij pech. En als het dan misgaat, voel je extra hard wat de gevolgen zijn. Of zoals Karen nu ervaart: “Ik kan nu letterlijk nergens op terugvallen”. Daarom wil Karen graag onverzekerde freelancers behoeden. Hieronder volgt haar verhaal.

 

Van ‘dat komt later wel’ naar €89 inkomen per maand

“CommonEasy leerde ik kennen omdat ik voor NederlandKantelt  een artikel schreef over een paar start-ups die de financiële sector willen kantelen. Hiervoor interviewde ik onder andere Jip over CommonEasy. We belden, en nadat ik ophing maakte ik meteen een account aan op de site. Bij de laatste stap moest ik nog wel betalen, maar ik dacht: dat komt later wel. Nu heb ik  enorm veel spijt dat ik die laatste stappen niet doorlopen heb, want ik zit momenteel ziek thuis. Ik kan niet werken achter een computer, en het enige wat er binnenkomt is 89 euro aan zorgtoeslag. Dat betalen stelde ik uit, omdat ik niet meteen wist wat CommonEasy me per maand zou gaan kosten én geven. Ik dacht: ‘is het nou 30 of 50 euro?’ En: ‘Ik kan dat nu eigenlijk niet missen’. Nu weet ik dat je zelf bepaalt hoeveel je spaart, als je maar minimaal 20 euro inlegt. Maar toen heb ik me daar niet in verdiept.

 

Vier maanden na het interview met Jip heb ik de stekker eruit getrokken. Dat vond ik heel moeilijk, want ik ben een startende freelancer en stoppen betekende ook: geen geld én mogelijk falen naar je klanten toe. Maar ik kon niet meer. Een reguliere verzekering had ik niet – dat kost al gauw honderden euro’s – dat vind ik niet reëel. Dit betekende wel dat ik nu letterlijk nergens op kan terugvallen. In de bijstand wil ik niet, want dan moet mijn vriend inleveren op zijn inkomen en heb ik sollicitatieplicht, terwijl mijn hoofd juist op nul moet.

 

Het is net als inschrijven voor een sociale huurwoning

Over twee maanden is mijn spaarrekening leeg en dan moet ik dus weer aan het werk. Dat geeft me wel veel onrust. Daarom heb ik veel spijt dat ik niet even die paar stappen op CommonEasy heb doorlopen. Het is net als inschrijven voor een sociale huurwoning. Je moet ’t gewoon even een keer doen. Maar toch komt het er vaak niet van. Als ik nu terugkijk zijn die paar tientjes per maand zoveel waard. Ik had gewoon thuis kunnen zitten en niet hoeven overwegen om nu al twee dagen per week bij de Ekoplaza te gaan werken, terwijl ik nog midden in een burn-out zit.

 

Een burn-out ligt steeds meer op de loer omdat iedereen baas is over onze ‘eigen B.V. Ik’

Iedereen kan een burn-out krijgen, daar ben ik duizend procent van overtuigd. Sterker nog, ik denk dat we daar nu met de hele samenleving op af stevenen. Dat heeft alles ermee te maken dat we in een wereld leven waar geluk een goed is geworden, in plaats van iets wat je toevallig of af en toe ervaart. Filosofe Stine Jensen zegt heel mooi: “We zijn allemaal de baas over ons eigen B.V. Ik.” En daarom optimaliseren we alles, willen de beste, slankste, fitste zijn. Maar dat kunnen we niet aan als mens.

 

We noemen het een burn-out, maar veel mensen die ik ken  hebben last van strakke spieren, piepende oren en een smartphone-obsessie; het systeem is al uit balans. Daarom brengt – mijns inziens – de tijdsgeest steeds meer arbeidsongeschikten voort, vooral op geestelijk niveau. Als je ZZP’er bent is de kans op een burn-out denk ik nog groter, want je wordt geacht van een hele hoop dingen op de hoogte zijn naast je eigen geld binnenharken.

 

Met CommonEasy aan je zijde kun je je hart volgen én vallen & opstaan

Begrijp me niet verkeerd; ZZP’er zijn is ook mooi. Als je ZZP’er bent kies je voor je eigen pad. Daarom vind ik CommonEasy zo tof en vooruitstrevend: met CommonEasy naast je zijde, kun je – terwijl je je hart volgt – ook op je bek gaan. Want dat gaat geheid gebeuren. Daar leer je van en maakt alles uiteindelijk nog mooier.

 

“Kind, doe dat nou! Daar heb je later profijt van”

Eigenlijk zorgt CommonEasy ervoor dat je zacht landt als je op je bek gaat. Dus je leert, én je kunt ook nog je boodschappen doen. Daarom durf ik wel te stellen: beste ZZP’er schrijf je in voor CommonEasy, spaar en stel je vangnet in. Het is een beetje zoals je moeder vroeger zei: ‘Doe dat nou! Daar heb je later profijt van’.

 

Karen Vuijsters (29) werkte freelance als communicatie- en contentspecialist en droomt van een toekomst als psychotherapeut mét praktijk in de natuur.

 

Jeroen Doensen

20 december 2017

Reacties