COMMON STORIES | Nick
“Van mijn situatie heb ik geleerd dat je ‘headspace’ nodig hebt. Het is belangrijk om ruimte te maken om te offloaden”
Bij CommonEasy vinden we het normaal om elkaar te helpen als het tegenzit. We maken daarom van jouw netwerk een vangnet.
In deze Common Stories reeks lichten we verhalen uit van ondernemers met diverse achtergronden. Verhalen van founders tot zelfstandigen, van creative professionals tot therapeut.
‘De brug bouwen terwijl je erop loopt’
‘De brug bouwen terwijl je erop loopt’ is één van sprekende zinnen die je terugvindt op de website van het bedrijf Brighthives dat Nick de Rouw samen met zijn compagnon Jont Groenendaal heeft opgericht in 2017. Een snelgroeiend adviesbureau dat zich richt op maatschappelijke high-impact projecten. Ook nu wordt Nick bezig gehouden door een high-impact project, maar ditmaal in het privé domein. Nick heeft afgelopen november een hernia opgelopen.
We zitten in een prachtig gestyled huis in Den Haag tegenover een vrolijke ‘surf dude’ van in de dertig die zijn woorden goed weet te vinden. Ogenschijnlijk niets aan de hand, maar zoals hij tijdens het gesprek zal laten vallen; ‘Ik ben goed in dingen bagatelliseren’.
“Stress is voor iedereen persoonlijk”
Zoals Nick het zelf mooi uitdrukt “zijn de omstandigheden die je voor jezelf creëert niet per se de omstandigheden waarin je goed gedijt”. De combinatie van werk en studie – hij doet er ook nog een MBA naast – maakt dat hij rustig 14 uur per dag zit. Mentaal ervaart hij geen stress (“Ik kreeg geen enkel signaal ‘dit is teveel’.“) maar nu realiseert hij zich nu dat hij wel degelijk spanning opbouwt in zijn lichaam. Die geruisloos opgebouwde spanning uit zich vooral de tweede keer op een heftige manier in de vorm van een acute hernia. Van het ene op het andere moment kan hij zich amper meer bewegen.
Het roer moest om en ging ook om. Nick wil beter leren aanvoelen of hij stress heeft. In december 2022 ‘doet hij een maandje CommonEasy’ en neemt de tijd om uit te zoeken wat voor hem werkt. Op alle fronten. Hij gaat actief aan de slag met yoga en meditatie en schroeft zijn sociale leven wat terug. Nu, slechts een paar maanden later, gaat het een stuk beter. Nick voelt dat het nog niet goed is, maar weet nu beter hoe dat komt.
“Vijf voor twaalf is eigenlijk te laat. Als je alleen maar doordendert en niets preventiefs doet, dan gaat het niet goed.”
‘Ik keek heel vaak: wat zit er in mijn spaarpotje?’
Ondanks het feit dat hij langer dan een maand afgekeurd was en nog altijd behoorlijk veel pijn en ongemak ervaart, maakt Nick zo goed als geen gebruik van CommonEasy. Zowel niet wat betreft mentale steun alsook financieel. Hoewel hij sinds 5 jaar lid is en al vele anderen financieel heeft geholpen is het hem ‘zijn eer te na’ om langer dan die ene maand een beroep te doen op het netwerk. “Als ik al gedeeltelijk weer kan werken dan voelt het niet goed om nog “extra” geld te krijgen vanuit de pot”.
“Waar zijn al die gebroken benen?”
“Voordat ik met mijn situatie geconfronteerd werd had ik niet zoveel met het platform. Ik kende eigenlijk niemand, behalve oprichter Jip. Ik heb mij niet bij CommonEasy aangesloten vanuit een intrinsieke motivatie om andere mensen te helpen, maar meer vanuit pragmatisme. Een klassieke AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) is niet te betalen en op deze manier kan ik sparen en heb ik een back-up. Daarnaast viel mij op dat er erg veel mentale uitval was , ik dacht altijd dat een AOV er was voor als je een keertje je been brak”.
“Inmiddels ben ik door mijn eigen situatie wel wat realistischer geworden en begrijp ik maar al te goed dat een burn-out iedereen kan overkomen. Hoewel ik tot nu toe amper gebruik heb gemaakt van het platform heb ik ervaren dat je snel geholpen wordt als je met een situatie te maken krijgt en het is lekker dat je een spaarpotje opbouwt. Dat geeft rust. Wel heb ik er soms moeite mee dat ik een situatie van een ander moet beoordelen. Ik ben toch geen arts?
Nog altijd zal Nick niet zo snel aankloppen voor mentale steun bij CommonEasy. “Ik heb geluk met een hele fijne vriendengroep om mij heen. Maar als er mensen in het netwerk zijn met rug-gerelateerde klachten en advies zoeken, dan mogen ze mij altijd bellen. Het is uiteindelijk toch wel fijn om mensen te kunnen helpen.”
“Offloaden”
Na het gesprek met Nick bij hem thuis vertrekken we naar het strand van Scheveningen: de plek waar Nick zich letterlijk en figuurlijk als een vis in het water voelt.
“Headspace heb je nodig, het is belangrijk om ruimte te maken om te offloaden” antwoordde hij tijdens het gesprek op de vraag wat hij geleerd heeft van zijn situatie en welke verkregen wijsheid de moeite van het delen waard is met het netwerk.
Voor Nick is dat heel duidelijk op en in het water. En dat is goed aan de brede glimlach op zijn gezicht te zien als de zee in beeld komt.
‘Hang loose, Nick!’
Wil je instappen in het netwerk van Nick en elkaars backup zijn voor als het even tegenzit? Klik dan hier!
Of wil je meer weten over Nick’s bedrijf Brighthives? Neem een kijkje op de website!
Foto’s: Claudia Rison